Tuesday, August 2, 2011

ALHAMDULILLAH..EDISI KE-2 SELAMAT DIEDARKANSyukur ke hadrat ILLAHI dengan limpah-NYA , edisi ke-2 telah selamat diedarkan. Walaupun hanya kelompok kecil sahaja yang turun padang, namun ia tidak mematahkan semangat ahli PBDMK, sebaliknya ia berjaya dilaksanakan.

RENUNGAN BERSAMA :

Beberapa hadith Rasulullah saw, menyebut tentang akhlak:

  • "Sesiapa yang ingin rezekinya dilapangkan Allah, atau ingin usianya dipanjangkan, maka hendaklah dia menghubungkan silaturrahim" "Sesungguhnya Allah menyukai sikap berlemah lembut dalam semua urusan"
  • "Sesiapa yang dapat menahan marahnya, padahal dia berkuasa untuk melepaskan marahnya itu, maka Allah akan memenuhi hatinya dengan iman dan rasa aman ketenangan" "Sebaik-baik manusia ialah manusia yang paling banyak membuat kebaikan untuk manusia lain"

TAnamlah dalam dirimu tanah kerendahan, sebab tiap sesuatu yang tumbuh tetapi tidak ditanam, maka tidak sempurna hasil buahnya. Tiada sesuatu yang lebih bahaya bagi seseorang yang beramal, daripada menginginkan kedudukan dan terkenal di tengah masyarakat pergaulan. Dan hal ini termasuk keinginan hawa nafsu yang utama.

Rasulullah saw telah bersabda, maksudnya:

"siapa yang merendah diri maka Allah akan memuliakannya dan siapa yang sombong(besar diri), Allah akan menghinanya.


SELAMAT BERAMAL KAWAN-KAWAN

2 comments:

samizul.net said...

Alhamdulillah, berpeluang juga mengedar risalah tadi.. Risau juga kalau melepas lagi... XD

Anonymous said...

ba, byk lg ba....heee...

Post a Comment