Monday, September 6, 2010

Sajian di akhir ramadhan
Inilah sajian yang diberikan kepada warga muslim Daerah Kudat untuk menyambut syawal. 10 Malam terakhir umpama hari-hari biasa, Solat tarawih tidak dipedulikan lagi. Ada yang sanggup datang awal untuk semata-mata untuk mencari keseronokan. Duit dilaburkan agar selepas keluar dari pintu masuk akan dapat hasil yang lumayan. Azan Maghrib dan isyak tidak bermakna. Seruan muazin " حي على الصلاة", marilah mendirikan solat, telinga-telinga mereka di tutup rapi oleh muzik yang kuat. Ada di kalangan orang muslim kudat langsung tidak solat maghrib dan isyak semata-mata nak memanaskan punggung-punggung mereka di fanfair. Keberkatan ramadhan di ragut oleh tangan-tangan manusia yang tidak tahu menbezakan bulan ramadhan dan bulan-bulan lain. Bagi mereka, duit duit duit.... untung untung untung....

Mana perginya orang yang lantang berbicara...
Mana perginya umat islam kudat....
Mana perginya.... mana perginya...

Lelaki perempuan... yang bersuami ... yang beristeri sama sahaja.

Jika bukan bulan ramadhan, para iblis dan syaitan berkuasa.. tapi bulan ini.... bulan ramadhan.. hanya tinggal nafsu!!! Kamu memang hebat, Nafsu!!..

Kudat... bila lagi nak sedar ini...
tunggu puting beliung datang balik!!!
amaran tsunami di kumandangkan...

10 Malam terakhir ini telah tercemar pun..
kita masih tersenyum.. kita masih sepakat dengan mereka..
apakah jadah semua ini!!!!

Tidak cukupkan berlambak-lambak kes yang berlaku..
Tidak cukupkah kematian anak-anak kudat..
Tidak cukupkah.... Tidak cukupkah....

Oleh itu, berpesan-pesanlah kita ke arah kebaikan dan jangan berpesan-pesan ke arah kecelekaan. Sesungguhnya azab Allah itu amat pedih..

0 comments:

Post a Comment